ЕРП-тата дали 50 милиона за консултанти

Консултантските договори са правени без да се спазва Закона за обществените поръчки, заяви министър Добрев

Няма основания за увеличение на цената на тока след 1 юли, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

Според Добрев причината да няма увеличение е, че сегашното намаление, което ДКЕВР трябва да одобри днес, е направено на базата на две константи, които няма как да се променят за толкова кратко време – технологичните загуби на електроразпределителните дружества и цената на природния газ.

Добрев засегна и темата с оплакванията на ЕРП-тата, че намалението на цената на тока ще им попречи да правят по-големи инвестиции за подобряване на мрежата и качеството на услугата. Министърът в оставката каза, че не е нормално дружествата да имат консултантски договори за 35 млн. лева и договори за телекомуникационни услуги за 15 млн. лева, а след това да се оплакват, че няма пари за инвестиции.

"Такива разходи не би трябвало да има. Те са правени, без да се спазва Закона за обществените поръчки (ЗОП), използвайки един член в закона, който дава възможност да се заобиколи провеждането на процедура", каза Делян Добрев, цитиран от actualno.com

Предварителните данни от проверката на АДФИ са, че в "Енерго-про" има подобен проблем, докато в ЕВН ситуацията е значително по-добра, добави той.

"Възможно е да има случаи, в които сметката да е некоректно записана. Всички хора, които имат съмнения в това, да подадат жалба и сметката ще бъде разгледана", призова министърът.