Ти можеш да спасиш Ани!

Даряването на кръвни стволови клетки не е опасно за здравето на донора

Битката на Ани продължава. За младата жена с левкемия още не е открит донор. Тя се върна от Германия, където мина серия от изследвания, но засега за нея не е открит съвместим донор. Въпреки че в германската листа има над 5 млн. потенциални дарители.

Близките й стартират акция у нас. Във Facebook страницата "Помогнете да спасим Ани" съпругът й Мирослав е публикувал следното съобщение:

"На 1,2 и 3-ти април 2013 г. сме осигурили възможност за всички, които имат желание да дарят кръв за изследване за съвместимост с Ани. Можете да го направите в Пловдив в Клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Георги“ на бул.“ Васил Априлов“ 15А, 3-ти етаж. Става дума за минимална кръвна проба от 7 мл. Изследването е безплатно, разходите се поемат от Регистъра на донори на костен мозък в България. Ако човек бъде одобрен за донор на кръвни стволови клетки, той влиза в регистъра и може да бъде потенциален донор..

В България донорите на костен мозък са само 500 души. Даряването на кръвни стволови клетки няма нищо общо с донорството на органи и процедурата е напълно безопасна за здравето на донора. Изисквания към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 51 години в добро здравословно състояние. Няма значение кръвната група!”

32-годишната Ани страда от остра форма на левкемия. Тежката болест е открита в края на миналата година, малко след като жената става майка на бебето Рая. От тогава Ани е на химиотерапия. Само за няколко дни стотици добри хора помогнаха на болната и бяха събрани над 170 хиляди евро, нужни за лечението й.