Съдът казва до месец за 30-милионния заем на общината

В пловдивския Административен съд стартира делото по спора между община и държава за тегленето на новия 30- милионен заем за стратегически инфраструктурни ремонти.

Намерението на градската администрация е с кредитиране от Европейската банка за възстановяване и развитие да се ремонтират основни пътни артерии и да се построи новият обходен булевард „Северен”.

Въпреки настояването на общинските юристи жалбата, с която областната управа блокира заема да бъде изцяло отхвърлена, съдът даде ход на процеса, прие всички доказателства и изслуша становищата на страните, предаде Радио Пловдив.

Според адвокатите на областната управа решението за теглене на заема е незаконосъобразно поне по две причини. Първо, че не е спазен срокът за обществено обсъждане на проектите и като цяло то не е проведено по правилата. Вторият вектор на атаката визира избора на кредитор – ЕБВР, който, според държавните юристи също е незаконен, защото е извършен самоволно, а не с възлагането на обществена поръчка.

Адвокатът на Общинския съвет Евелина Божикова незабавно оспори и двата довода на опонента си, като най-детайлно се спря на втория. По думите и той е изначално неверен, тъй като Законът за общинския дълг дава пълно право на местната власт сама да избере от коя институция да поиска кредитно финансиране, без търгове поръчки и конкурси, които са изисквания на съвсем различно законодателство.

След като изслуша противостоящите страни, съдът заяви, че е ще се произнесе с окончателно решение в 30-сет дневен срок.