Откривателят на мощите стиска палци от Москва

Късче от светинята все още липсва след кражбата в Сливен

Откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител - проф. Казимир Попконстантинов, ще стиска палци от Москва за финала в класацията "Чудесата на България".

Той няма да бъде в България по време на големия дебат на живо в ефира на ТВ7, когато ще изберем с коя от уникалните находки се гордеем най-много, съобщава в. "Стандарт".

Професорът отлетя преди ден за научен форум в руската столица. Зрителите обаче ще чуят "защитната му реч" на запис. Проф. Попконстантинов бе категоричен, че студентите му и цял Созопол ще дадат рамо на уникалното откритие.

Лично шефът на НИМ проф. Божидар Димитров ще е капитан на отбора, който ще брани славата на мощите на Йоан Кръстител. Известният историк обаче пази в тайна екипа, с който ще защитава откритието на проф. Казимир Попконстантинов по време на живото предаване тази неделя от 19,30 ч.

Междувременно мощите дръпнаха напред в онлайн референдума. В момента народът гласува за обектите, събрали най-голям вот и попаднали в топ 3 на кампанията. До вчера на второ място бе златото на гетите от Омуртаговата могила, но мощите го изместиха. Начело на временното класиране е реставрираната крепост Цари Мали град.

Вотът на сайта ще бъде спрян точно в 00,00 часа в събота. По време на живото предаване в неделя пък всеки ще може да посочи с sms откритието, което е избрал. Резултатът ще се определи от сумирането на гласовете от вота на сайта тази седмица и sms гласуването.

Мощите на св. Йоан Кръстител бяха открити на созополския остров Свети Иван и донесоха световна слава на България. Дипломати и политици от цял свят дойдоха на крака в морския град, за да се поклонят пред светата реликва. Към курорта се стекоха стотици хиляди поклонници, които вярват, че мощите лекуват и творят чудеса. Само месец след като бяха открити, в Созопол се разнесе мълвата, че рускиня е била излекувана от тежка болест. Друга нейна сънародничка пък проговорила след дълги години немота. Светските хора с охота разказваха за още много чудеса, станали според тях благодарение на останките на Йоан Кръстител.

С благословията на Светия синод мощите бяха изложени през 2010 г. за всенародно поклонение в катедралния храм "Св. Ал. Невски". Пред тях се помоли дори Владимир Путин, който тогава бе премиер на Русия.

Почти няма ден в годината, в който да не се извива опашка от миряни, дошли да се поклонят пред светите мощи. В Созопол непрекъснато пристигат групи от далечна Япония и дори от Австралия. Най-многобройни обаче са поклонниците от Русия, където реликвата е на особена почит. В това се увери неотдавна градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи, който пристигна с делегация в Санкт Петербург. Първият въпрос, зададен от зам.-губернатора Василий Николаевич Кичеджи към гостите е бил какво става с мощите на св. Йоан Кръстител.

От реликвата се е поинтересувала и Татяна Захариева, която е депутат. Тя била категорична, че след откриването на мощите Созопол е станал още по-атрактивен за нейните сънародници.

Славата на уникалната находка достигна тази година и до индианците от Северна Америка. Общността на ирокезите се оказа силно впечатлена от християнската светиня и дори се включи в гласуването за "Чудесата на България".

Инициатор на безпрецедентната акция бе председателят на фондация "Созопол" Кирил Арнаутски, който поддържа тесни контакти с Конфедерацията на ирокезите още от 2007 година. В офиса на фондацията наскоро се е получило писмо, с което председателят на Съвета на старейшините на ирокезите Андрю Танахокате е уверил, че неговите хора вече са дали своя вот за мощите на Кръстителя.

Хората в Созопол припомниха, че само преди месец между норвежкото посолство и българското Министерство на културата бе подписан меморандум по програмата "Финансов механизъм на европейското икономическо пространство". По тази програма норвежкото правителство е представило 16 милиона евро за културно-историческото наследство на България. Очаква се тя да стартира в началото на следващата година.

Още липсва къс от светините

Мощите на свети Йоан Кръстител не са застраховани, съобщиха свещеници от Сливенска епархия. "Поне миналата година, когато стана кражбата, не бяха, освен ако впоследствие не са ги застраховали в Созопол", казаха те.

Скандалът с мощите гръмна на 11 април 2012 година. На този ден се разбра, че частица от тях е била открадната в централния православен храм на Сливен "Свети Димитър". Съобщи го пред медиите лично сливенският митрополит Йоаникий.

"Този, който е посегнал на светинята, да върне откраднатите мощи чрез дежурния свещеник. Кражбата, особено на свети мощи, е голямо престъпление и тежък грях", обяви дядо Йоаникий. Той моли човека, извършил този грях, да възстанови справедливостта като върне мощите на църквата. Според владиката Господ вижда всичко и няма значение кога е било извършено престъплението.

И до днес обаче частицата не е върната. Прокуратурата прекрати разследването с мотива, че реликвата нямала материална стойност.

За деветте дни в Сливен мощите на свети Йоан Кръстител бяха посетени от над 20 000 души.