Песимизмът може да отблъсква околните, но удължава живота

Ракията пък развива мозъка, а пеенето в хор връща радостта

Във всекидневието ни има десетки фактори, които влияят благотворно на здравето, но ние дори не подозираме за това.

Така например ракията, видеоигрите и пеенето в хор могат да бъдат разковничето към един по-добър начин на живот. Колкото и да не ни се вярва, но две питиета след работа ни правят по-добри служители, а песимизмът удължава живота.

Неподозирани ползи за здравето се оказа, че носи и добрият стар парацетамол. Нови изследвания показват, че масово разпространеното хапче има освен обезболяващ и успокоителен ефект. Оказва се, че активната съставка на парацетамола - ацетаминофен, намалява значително депресията и тревогата.


Сръдльовците ще векуват
Даже и да пиете редовно парацетамол, не се притеснявайте, че често сте в лошо настроение, шегуват се лекари. Песимизмът може да отблъсква околните, но пък удължава живота на притежателя си, уверяват немски учени, които изследвали 40 000 души в продължение на пет години. Оказва се, че хората, които са надценили равнището на своето благополучие, умират по-рано в сравнение с черногледците. Песимистите били по-внимателни и следели здравето си за разлика от оптимистите.


Видеоигри срещу старческа деменция
Видеоигрите може да се окажат истинска панацея за старческата деменция, сочат най-новите изследвания. Убиването на дузина нинджи пред компютъра влияе много благоприятно върху работата на мозъка на възрастните хора. Видеоигрите подобряват краткосрочната памет и съсредоточаването при хората над 50 години.


Да попеем в църковен хор
Много източни учения включват в доктрината си задължителното групово пеене като способ за постигане на по-добро здраве и хармония на тялото. Дъновистите също практикуват някои ритуали, които изискват задължително хорово пеене.

Християнството не прави изключение - църковните хорове са популярни по цял свят и са сред любимите занимания на много жени и мъже до ден днешен. Наскоро шведски учени откриха, че груповото пеене, което дава чувство на единение, е изключително полезно за здравето. Контролът върху дишането пък, необходим при изпълненията, успокоява тялото и нервите и има същия ефект като йогата.


С хубава книжка в леглото
Нови изследвания на американски психолози доказват, че хубавата книга лекува душата на човек. Художествената литература като цяло пък повишава емоциите ни и способността да съпреживяваме чуждия живот, обясняват специалисти.

Това прави хората по-щастливи и спокойни. Подобен ефект има и носталгията, причинена от приятни спомени. Връщайки се назад в миналото, човек може да се справи със самотата и тревожността.


Лосион против слънце
Всекидневната употреба на слънцезащитни кремове забавя стареенето на кожата, уверяват австралийски експерти. Чрез експеримент те доказали, че ако човек със светла кожа използва крем със защитен фактор 15, поставяйки го на лицето, шията и ръцете си всяка сутрин в продължение на 4 или 5 години, при него се наблюдават с 24 процента по-малко признаци на стареене в сравнение с тези, които не употребяват подобни кремове. Известно е, че UV лъчите разрушават колагена, отговорен за младостта на кожата. Според дерматолози именно в това се крие тайната на подмладяващия ефект на слънцезащитния лосион.


Кафе против депресия
Кафето има много противници, но все повече изследвания доказват ползите му за здравето. Проучване в Харвард установило, че при жените, които пият редовно кофеиново кафе, има 20 процента по-нисък риск от развитие на депресия в сравнение с неконсумиращите кафе. Освен това доказано кофеинът има положителен ефект върху подвижността на сперматозоидите и така увеличава шансовете за оплождане. Малко известен факт е, че ароматната напитка понижава риска от рак на кожата.


Който пие, мисли по-добре
Ясно е, че никой шеф не гледа с добро око любителите на чашката сред служителите си, но се оказва, че това е много погрешно схващане.

Според проучване, цитирано в Американския журнал по епидемиология, хората, които не пият алкохол, отсъствали от работа повече, отколкото тези, които пийват по 1-2 питиета вечер. Освен това умерените пияници работят по-добре и изкарват повече, сочат още данните на изследването.


Ракията ни прави по-умни
Консуматорите на алкохол не са добри само в кратките игри с думи. Тяхната мисъл функционира по-добре дългосрочно, дори и в напреднала възраст. Умерените пиячи не само мислят по-добре от пълните трезвеници, но и при тях липсват каквито и да било проблеми с мозъка, свързани с по-голямата употреба на алкохол. Освен това трезвениците по-често изпадат в депресии или безпокойство от хората, които се почерпват с едно-две питиета на ден. Трезвениците са по-депресирани дори и от тези, които нямат мярка и редовно се "отрязват".

Източник: Lifestyle.bg