Целувката на Левски изпоти красавеца Весо (СНИМКИ)

Наше семейство от Арабския свят даде пари за кинолентата

Българско семейство, което живее от 25 години в Арабския свят, финансира филма за Левски. Това каза за Plovdivutre.bg режисьорът на продукцията Максим Генчев. Златина и Миро Филипови решили да продуцират лентата, която ще разкаже живота на Дякона. "Контактът стана във Фейсбук, жената е лекар и благодарение на нея и съпругът й филмът ще е на големия екран за Коледа", съобщи Генчев. Най-новият продукт за Левски ще излезе около 3 милиона лева. Водят се разговори за разпространение у нас и в чужбина. "В България ще го въртим поне 10 години, но ще го видят и големите наши общности извън страната", коментира режисьорът.

Лентата ще покаже Апостола от 5-годишната му възраст до залавянето. В 180-те минути ще участват над 70 образи. Повечето са исторически личности, с които Дяконът е имал срещи и отношения, като Евлоги Георгиев, вуйчото на Апостола - архимандрит Василий, поп Петър, Лейла - дъщеря на Мухарем бей и др.

Сега игралната лента се снима в Копривщица. "Левски е заловен. Обесихме го. Тежък край!", издаде режисьорът. 33-годишният Веселин Плачков влезе в ролята на Апостола. "Бабите в Копривщица плачат, обичат го, научи се да държи и кон, той е талантлив", сподели Генчев.

Любима на Левски е красавицата Деляна Христова, която бе избрана измежду 50 кандидат-актриси. Сцената с първата и последна целувка между нея и Апостола се оказала трудно изпълнение. "Пред камерите Весо се чувстваше неудобно. Той е на 33, има дете, тя пък си глътна езика, беше много истинско", издаде режисьорът. "Деляна носи нещо от Мишо Шамара. Репликите й понякога звучат така, типично за младото поколение", сподели Генчев.

Филмът е наполовина заснет. Преди Копривщица екипът е минал през Видин. Там, на крепостта, са заснети сцените с Първа легия, за което са похарчени 280 хиляди лева.

Напролет снимачният екип най-после идва в Пловдив. Из калдъръма на Стария град ще се снимат етюдите с Руския консул, Граф Игнатиев, Евлоги и Христо Георгиеви. Ще има пресъздаване на пищни партита и малко разпити. Излиза скъпо, ден в Стария град ще ни коства 10 хиляди лева, но затова предстоят разговори с местната управа, каза режисьорът. При масовите сцени шансът случаен пловдивчанин да се види в екшъна е голям. Нужен е само костюм от времето на Левски.

До юни всички сцени ще бъдат заснети. През есента лентата ще се монтира. Предстои да се мисли и за музиката. Намеренията са за Коледа филмът да е на голям екран.

Евлоги Георгиев се играе от режисьора Тодор Анастасов. Във филма участва и Ники Сотиров. Сред пловдивските артисти са Симеон Алексиев и Мария Миради. Деветгодишният Симеон Филипов е Апостола като дете. В лентата се вижда и 7-годишната дъщеря на главния актьор.