Недопустимо! Отказват лекарска помощ на дете с асматичен пристъп

Безхаберие или наглост е, да се отказва лекарска помощ на фона на исканията за по-високи заплати в системата?

Шестгодишно дете с астматичен пристъп остана без лекарска помощ. Родителите отишли в спешния център в Берковица, оттам ги изпратили към детско отделение на болницата, където им отказали да го прегледат, разказва Биляна Борисова пред камерите на Нова телевизия. Всичко това се случва половин час след полунощ.

Малкият Радостин е астматик от четири години. Във вторник вечерта получава тежък пристъп. Майката дава изписаните лекарства на Радостин за астмата, но и те не помагат. Тогава родителите решават да тръгнат към Спешна помощ в Берковица с автомобила на техен съсед. Не се обаждат на линейка, защото тя щяла да пристигне след час. Майката разказва, че в спешното отделение били посрещнати от двама мъже:

„Аз започнах да разказвам какво става с детето. Таткото го носеше на ръце, то беше посиняло, без въздух, треперехме и двамата. Разказах, че детето има пристъп, че искаме помощ. Те казаха, че няма дежурен лекар и ни изпратиха в детско отделение.”

От спешния център в Берковица имат друга версия.

„Те не са искали лекар, ако бяха поискали лекар, аз щях да го прегледам. Казали са, че имат нужда от инхалация и човекът ги е изпратил в детско отделение. Ако са казали, че имат нужда от медицинска помощ, аз да съм ги прегледал, не са ме търсили въобще”, обясни на свой ред д-р Людмил Йоцов - завеждащ филиал „Спешна помощ” – Берковица.

През нощта в детското отделение има дежурна само медицинската сестра, а лекарят е един за цялата болница.

„Тичаме ние в детско отделение, звъним на вратата и излезе една жена с престилка. Започнах отначало да разказвам, че детето е с пристъп и да помогнат, а тя ми отговори, че няма и там дежурен декар и че не зависи нищо от нея”, обясни майката на Радостин.

„Родителите са дошли с идеята да им бъде направена инхалация в отделението. Сестрата обаче няма право да прави манипулации без назначението на лекар. Това дете преди това не е прегледано от лекар и затова го е върнала обратно в спешна помощ”, обясни педиатърът д-р Маргарита Стоичкова.

В крайна сметка, след като им била отказана помощ отвсякъде, майката успяла да помогне на детето си в домашни условия.

Остава обаче въпросът, дали при следващия тежък пристъп на синът й ще се справи сама.

Остава и въпросът, допустимо ли е да се отказва лекарска помощ на фона на исканията за по-високи заплати в системата.