5 луди причини да оплешивявате

Соята може да е по-опасна, отколкото предполагате!

Въпреки че рядко си го признават, много често мъжете са по-суетни от жените. (Казвам ви, така е!).

Представяте ли тогава как се чувстваме, когато с болка видим оредялото си теме в огледалото? Веднага започваме да мислим за решение ала Боби Михайлов или Уейн Рууни.

И въпреки че жените все повтарят, че и така сме секси, ние си знаем колко си обичаме косата.

Сайтът Yahoo.com споделя 5 причини и лоши навици, които може да стоят зад нашето оплешивяване. Хвърлете едно око.

1. "Отровни" храни

Хранителното натравяне има пряко влияние върху растежа на косата ви. Когато ви прилошее от лошо суши, кръвообращението ви се забавя, а с това и израстването на готовите за отглеждане фоликули. Нарича се "дифузно оплешивяване" и трае около три месеца - докато същите тези фоликули не бъдат заменени от нови.

Не е страшно и не е перманентно.

2. Горящо чело

Продължителната висока температура има същия ефект върху кръвообращението, а понякога влияе и на хормонално ниво на организма. Нормалният живот на една коса, ако я третирате правилно и със спокойствие, е между 2 и 6 години, но на всеки 2 до 3 месеца ви растат нови косми на главата.

3. Стъргане и чесане

Точно това имах предвид, като казах "със спокойствие". Различни неща могат да причинят екземи или псориазис на кожата на главата ви. Когато се чешете нервно и стържете по епидермиса, там се образуват рани и струпеи, заради които фоликулите могат не само да забавят в растежа си, но и съвсем да спрат.

В такива случаи най-добре се консултирайте с дерматолог. И не се чешете!

4. Катастрофа

(Или друг инцидент с тежък психологически ефект върху вас.) Шокът и внезапният стрес могат да причинят различни сериозни болести на организма като рак, какво остава за оплешивяване. Травмата може да отключи автоимунна реакция и да "призове" белите ви кръвни телца в атака на "враждебните" за тях космени луковици. Резултатът са оредели и дори плешиви петна по главата ви.

Специалистите все още не могат да открият точната причина за тази реакция.

5. Мляко, пшеница и соя

Подобно на автоимунната реакция при стрес, алергиите към храни също могат да накарат имунната ви система да подаде сигнали на цялото ви тяло за "враждебно присъствие" и това сериозно да засегне вашата прическа.

По принцип се случва много рядко, но има и такива "късметлии" по света.