Соня Колтуклиева: Докога прокуратурата ще изпълнява прищевките на Пеевски?

Политика

21-07-2014, 21:25

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Войната за тайните на КТБ се ожесточава

Бой, арест и глоба получи семейството, поискало парите си от КТБ

КТБ – епопея на незабравимите

Борисов към Цацаров: Да бъдат гарантирани интересите на държавата и вложителите в КТБ

ГЕРБ няма да участва в правенето на специален закон за КТБ

Следовател по делото за КТБ: Масово се унищожават документи, основно за Пеевски и Бареков!

Цветан Василев: Политиката на правителството спрямо КТБ е „разруши къща, за да построиш колиба”

Созополските милиони - блокирани в КТБ

Кои са куклите и кукловодите във властта?

Колтуклиева: Ето кой е Антон Тодоров!

Колтуклиева: От кого и от какво се страхува Иван Искров?

Соня Колтуклиева: Службогонецът Иван Искров увисна като прани гащи на селски простор

Соня Колтуклиева поиска Бареков да бъде поставен "под запрещение"

Соня Колтуклиева: Бойко, поискай избори и тръгни на избори - не се помайвай

Соня Колтуклиева подаде сигнал до ДАНС за телевизионно изявление на Николай Бареков срещу българска банка

Соня Колтуклиева: „Костинброд” бе наказанието за Борисов от ДПС

Фалшив подпис оправя милионите на КТБ

Колтуклиева поиска оставката на Орешарски

Известната журналистка изпрати писмо до Висшия съдебен съвет

Уважаеми магистрати,
Конкретният повод да се обърна към вас е публикация в национален ежедневник, свързана с най-драматичната тема от живота на България през последните 2 месеца: затварянето на Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди Агрикол България" и последствията от това за стотици хиляди депозанти и кредитополучатели. Това пише Соня Колтуклиева в писмо до Висшия съдебен съвет.

Тя отправя въпроси във връзка с публичната изява на прокурор Иван Гешев и следовател Иван Иванов("24 часа":"Най-големите кредити, раздадени на свързани с КТБ, са с най-тънки досиета и са отпускани най-бързо",19.07.2014):

1. Намирате ли за уместно колективното интервю на прокурор и следовател от разследващия екип по делото за КТБ  по време на течащо разследване?
2. Дали демонстрирането, че се събират доказателства само и единствено в подкрепа на обвинителната теза не е нарушение на един от основните принципи, закрепени в НПК, че съдът, прокуратурата и разследващите органи следва да вземат всички мерки, за да осигурят разкриването на обективната истина, а не да действат еднопосочно и целенасочено (Чл. 13, ал. 1 от НПК), каквото впечатление може да се създаде, ако в публични изяви се застъпва само една от тезите, независимо дали тя е обвинителна или оправдателна?

Според Колтуклиева тема за проверка на ВСС би могло да бъде дали е спазено условието за законосъобразност на разследването, прогласен с разпоредбата на Чл. 197, ал. 3 от НПК, че съдът и органите на досъдебното производство са длъжни да събират и проверяват не само обвинителни доказателства, а и такива, които оправдават.

Моето мнение е, че в тази публична изява се съдържат данни за предубеденост и предразположеност към определена теза, което не се допуска от Кодекса за етично поведение на българските магистрати (чл. 2.3 ), допълва тя.

Колтуклиева посочва, че отговорите на прокурора и следователя в посоченото интервю надвишават допустимия, съгласно разпоредбите на чл. 7.2 и чл. 7.3 от Кодекса, праг на информиране, с което се нарушават посочените правила на магистрата, а тяхното нарушение е основание за носене на дисциплинарна отговорност.

Уважаеми магистрати, възнамерявате ли да се произнесете по действията на прокуратурата и следствието от началото на кризата с КТБ, по арестите и обвиненията в заговор за убийство на г-н Делян Пеевски, по признанията на главния прокурор г-н Сотир Цацаров за "грешки"? Ще изразите ли становище по публично зададения въпрос от адвокат Екимджиев защо прокуратурата нито веднъж не сгреши във вреда на г-н Делян Пеевски, а греши само в негова полза, пише още Соня Колтуклиева.

Като магистрати и граждани на Република България имате ли позиция за войната срещу четвъртата по големина българска банка, свързана с 2/3 от фирмите в българската индустрия, със семейни и средноголеми предприятия, с цели стопански сектори, с общини и с десетки хиляди вложители, пита магистратите известната журналистка.

Тя задава и друг въпрос: Ще се произнесете ли по законността на действията на прокуратурата по отношение на подуправителя на БНБ г-н Цветан Гунев, който е избран на този пост от Народното събрание?

Bulgariautre.bg публикува отправените от Колтуклиева въпроси в писмото без редакторска намеса:
"Като магистрати и граждани имате ли позиция за законността на действията на г-н Иван Искров, управител на БНБ? А за отношението на правителството към собствениците на КТБ и по-точно към отказа на кабинета да предостави законовата възможност на основните акционери да оздравят банката? Сетиха се за това, едва когато осъзнаха мащаба на пораженията за цялата държава.

Възнамерявате ли да проучите дали има договорки и зла умисъл в синхронните действия на прокуратурата, следствието, МВР, ДАНС и медиите, контролирани от следовател Пеевски?

Бихте ли проявили гражданска чест и професионална съвест като проследите безпристрастно действията на прокуратурата в акциите, условно наречени от медиите "Костинброд 1"( в ущърб на ГЕРБ ) и "Костинброд 2"( в ущърб на КТБ ), в които основните действащи лица са едни и същи?

Уважаеми магистрати, предвид големия обществен интерес и огромните загуби от затварянето на КТБ и дъщерната й банка, не е ли време да се намесите и да спрете агонията от непрекъснато променящи се версии на прокуратурата, което предизвиква подигравки и недоверие в правосъдната система?

Ако прокуратурата има доказателства - нека да предяви незабавно аргументирани обвинения. Но ако няма - нека вече да прекрати проверката, за да се даде възможност на основните акционери да приложат оздравителен план, без държавния бюджет да се натоварва с няколко милиарда лева. Не съм ли права, според вас?! Заради амбицията на депутата от ДПС Делян Пеевски и на евродепутата Николай Бареков да вкарат в затвора банкера Цветан Василев, трябва ли да страдат толкова много хора, които нямат достъп до парите си?!

От нестабилното поведение на прокуратурата губи цялата правосъдна система, подкопава се доверието на българина към институциите. Навярно сте забелязали хаш-таговете #първачастнапрокуратура #цацаратура #фалшификатура #ДАНС4Peevski ...

Уважаеми магистрати, "страхува"" ли ви следовател Делян Пеевски?
Искрено съжалявам, ако този въпрос ви обижда. Задавам ви го не като обвинение, а като основание за търсенето на обществена подкрепа за вас.

Уважаеми магистрати, обръщам  се към вас като граждани, като работещи хора, като бащи и майки: не е ли непоносимо и абсурдно цяла една година да се отнема от социалната енергия на България, да се конфронтира обществото, да се похабява лично и колективно време, да се понасят финансови загуби от стотици хиляди българи, да се уронва имиджа на родината ни по света заради интересите и прищевките на един единствен човек - Делян Пеевски?! Кажете ми - в такава ли държава искате да живеем?

Благодаря ви за отделеното време.

С уважение:
Соня Колтуклиева
Главен редактор
Bulgaria news
www.bulgaria-news.bg

П.П. Декларирам, че нямам и никога не съм имала депозити в КТБ и в дъщерната й банка, нито съм теглила кредити от тях", заключва тя.

 

Източник: bulgaria-news.bg