Анкетна комисия в ЕП да разследва престъпленията на Бареков, иска Янев

„България без цензура" са незаконно финансирани чрез черна каса, убедени са от РЗС

Лидерът на РЗС Яне Янев оповести на пресконференция част от съдържанието на сигнала срещу Николай Бареков, внесен в прокуратурата.
Около година преди европейските избори е създаден специален център, който е имал за цел да постигне такова политическо влияние, че да оказва контрол върху партийната и политическа система, смята лидерът на РЗС. Идеята, по думите му, била чрез ББЦ да не може да има управление на страната, предаде News.bg.

„Политическата чалга" на предаването „България без цензура" била напомпана с финикийски знаци, за да се превърне в политически проект, заяви още бившият парламентарист.
Бареков е получавал по 150 000 лева на седмица до декември 2013 в рамките на поне година и половина. След това сумата пропорционално нараснала. 4 042 574 долара са били заделени за медийни услуги.

Яне Янев обясни и „пикантерийните пера" в сметките към партията. За лична премия за Бареков били заделени 1 милиона евро. Отделно били предвидени 550 000 евро за къща.

Тези процеси са се случвали в правова държава, с независима съдебна власт, посочи Янев и допълни, че ще поискат създаване на специална анкетна комисия в ЕП, за разследване на този сигнал.

От РЗС са категорични, че „България без цензура" са незаконно финансирани чрез черна каса. Хората на Янев са убедени, че в случая става въпрос за пране на пари чрез политическата формация на Николай Бареков.
Янев припомни, че Политическият съвет на РЗС  е внесъл сигнала до главния прокурор  относно данни за извършено нарушение от страна на лидера на ББЦ Николай Бареко миналия месец. В България след нашия сигнал не се случи нищо. Днес до края на деня всички председатели на парламентарни групи в ЕС ще получат същия сигнал, като се надяваме да се предприемат действия, за да не бъдем опозорени тотално като държава. Този сигнал ще бъде раздаден и на журналистите, за да си направи всеки изводи. Част от сигнала е следствена тайна, поясни Янев.

Корупцията в България става все по-страшна и все по-силна, заяви Яне Янев. По думите му, през последната година корупцията превзела всичко в държавата. Корупцията си имаше цяло правителство, имаше си прокуратура, съдии, следователи, политици, банкери, висши държавни служители, категоричен бе лидерът на РЗС. Той изтъкна, че корупцията изяжда милиарди лева за кратко време.

Янев подчерта, че служебното правителство има две основни задачи - борба с корупцията и организиране на честни избори, тъй като в последните години изборите били купувани.

Мафията според Янев се опитала да си създаде формации, които като гъби печурки изникнали на политическата сцена, но вместо да се хранят като гъбите с мицел, се хранели с парите на българските данъкоплатци.

Бареков е зависим от съвременните служби, разкри още Яне Янев. Спецслужбите се опитали да си създадат дубликат на РЗС в лицето на ББЦ.

Стана ясно още, че консерваторите получават заплащителни есемеси. Това обаче няма да ги уплаши, категоричен бе Янев.