Вестниците във вторник, 19 август

Най-доброто от печата

19-08-2014, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Смърт на гяурите" на Стената на безсмъртните до паметника на Хаджи Димитър

Режимът за печат на бюлетините бил по-затегнат от този за парите

Захариева: Енергийният борд ще бъде гаранция за прозрачно взимане на решения в сектора

БЕХ да преустанови всички действия по „Южен поток“ разпореди енергийният министър

БЕХ внесъл 191 млн. лв. в "Южен поток" въпреки заповед на министър

Бареков и Ковачки регистрираха ДПС-2 в ЦИК

Прокуратурата прекратила разследването по записите "Ало, Ваньо" (обновена)

Близнашки: Ваньо Танов е перфектен професионалист

20 бона за взрив на Пеевски?

Цветан Василев е обжалвал постановлението за задържането си

Цветан Василев локализиран в Сърбия?

18 -19 август: Изобилие и красота

ДобричУтре: 19 август

Стара Загора утре: 19 август

72 ферарита се карат в България, едно е ново


„24 часа"
72 ферарита са с български регистрационни номера, сочи официалната статистика на МВР.
22 от тях са на възраст до 5 години. През първите 6 месеца на годината у нас е ригистрирано само едно чисто ново ферари и още 10 употребявани. От пътната полиция за първи път дават свободно подробна статистика, след като години наред искаха баснословни суми за тази любопитна информация.
Официалните данни в сайта на МВР показват, че в България с най-много регистрации е "Фолксваген".


Кестените цъфнаха за втори път - било на люта зима
„24 часа"
Явлението не е нормално, свързано е с горещините, сушата и болести по дърветата
Кестените цъфнаха за втори път в София. Явлението не е нормално, свързано е с горещините, сушата и болести по дърветата, обясни шефът на ботаническите градина на Софийския университет д-р Красимир Косев.
Според народната метеорология цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента вещае сурова зима, но това рядко се случва, допълни синоптикът от TV-MET Симеон Матев.
"Когато растението изпадне в стрес, губи част от листата. Страдайки, се нарушава жизнената му сила. Затова се опитва да предаде генетична информация на следващото поколение. В случая дърветата се стремят да образуват още веднъж семена, затова цъфтят", обясни д-р Косев. Кестенът не е устойчив на вредните газове на големите градове. Затова и на "Цар Освободител" засадиха американски дъбове, каза ученият.


БЕХ внесъл 191 млн. лв. в "Южен поток" въпреки заповед на министър
„Труд"
Служебният икономически министър Васил Щонов нареди днес на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да спре всички дейности по проекта "Южен поток", докато не бъде одобрен от Брюксел. Това съобщиха от министерството. Минути по-късно се оказа, че от ведомството са изненадани - БЕХ не се е подчинил на заповедта.
Според информацията на министерството БЕХ се е отказал да увеличи със 191 млн. лв. капитала на проектната компания "Южен поток България". Държавната компания притежава 50% от дружеството, останалият дял е на "Газпром".


Полски домат срива пазара
„Стандарт"
След полския водопроводчик и полският домат уплаши Европа. Зарзаватът заля пазарите, след като Русия забрани вноса на храни от ЕС.
Само са седмица цените у нас се сринаха с 33%. Килото вече се продава за 77 ст. По-евтини с близо 10 на сто са и краставиците.
Радостта от евтината салата за народа обаче се оказа пагубна за фермерите. Те се оплакаха, че при тези цени не могат да оцелеят и догодина по пазарите изобщо няма да има български домати. За да спаси стопаните от фалити, Европейската комисия реши да отпусне 125 млн. евро помощ. Тя е за земеделци, които изтеглят продукцията си от сергиите или се откажат от реколтата си. Целта на мярката е да предотврати наводняване на пазара и срив в цените на европейската стока.


Купуваме за година 7 кв. м от апартамент
„Монитор"
Със средната си годишна заплата от около 9475 лева на година можем да си позволим да купим 7 само квадратни метра от жилище в София, сочат изчисленията на „Монитор". В същото време с получаваните за 12 месеца 38 568 евро всеки работещ белгиец може да си купи в София просторен апартамент от 85 квадрата или 2 по-малки.
Спрямо нашите, малко по-високи са възможностите на други граждани на страни от ЕС като хървати и поляци. При цени на апартаментите в българската столица от около 700 евро за квадрат тяхното средно годишно възнаграждение от около 12 400 евро им стига за по 17,7 кв. м.


Бюджетът получи рекордно ниски дивиденти от държавните фирми
„Сега"
Очакванията, че изоставането в приходите в хазната ще бъде частично компенсирано от внасянето на дивидента на държавните дружества в бюджета, не се оправдават. При планирани около 110 млн. лв. приходи от дивидент на база на финансовите резултати на дружествата за 2013 г. в бюджета са внесени едва 52.4 млн. лв. Това е безпрецедентно ниско ниво за последните 5 години, в които постъпленията от дивидент на държавата варираха от 140 до 420 млн. лв. Не е ясно защо приходите са толкова малко, а осигуряването на подобна информация внезапно се оказа данъчна и осигурителна тайна.


Оскверниха паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа
„Дума"
Неизвестен вандал е осквернил паметника на бореца за свобода и независимост на България Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. С червен спрей върху постамента е написано: "Смърт за гяурите".
Графитите са забелязани в петък от хижарката на Малка Бузлуджа. Тя подава сигнал към служителите от Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа". На следващия ден надписът е почистен от служителите.
Като недопустим вандалски акт определят музейните работници надписа върху паметника на националния герой. Според Мая Миланова, зам.-директор на музея "Шипка - Бузлуджа", надписът е крайно неприятен инцидент. "Изключително сме омерзени от случващото се както на Шипка, така и на Бузлуджа. Подобни актове, които будят омраза, не са от полза никому. Нацията трябва да проумее, че само пазейки светините си, историята си, ще имаме бъдеще", каза тя.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен