Златните момичета занесоха медал на Цвети в Пирогов

СЕМ: Телевизии нарушиха закона

Ансамбълът по художествена гимнастика посети съотборничката си Цветелина Стоянова в "Пирогов" и й занесе бронзовия медал от Европейското първенство в Израел.

21-годишната Цвети Стоянова направи опит за самоубийство преди седмица, часове след като ансамбълът замина за Европейското първенство в Израел. Световната шампионка от Измир 2014 скочи от шестия етаж на блока, в който живее баба й. Тя претърпя животоспасяваща операция и все още се бори за живота си в "Пирогов".

Тази нощ съотборничките й се завърнаха от Израел, където спечелиха бронзов медал. На церемонията по награждаването организаторите дадоха на българския отбор шест, вместо само пет медала. 

Този шести медал грациите ни занесоха на Цвети в Централната реанимация на "Пирогов". 

"Днес бяхме при Цвети. Целият отбор, треньори и нейният брат Найден. Цвети не е в кома. Тя се бори! Докторите правят всичко, което е по силите им. Вярвам, че всички заедно ще успеем! Кураж, момичето ми! Ще се справиш!", написа в страницата си във Фейсбук председателят на Федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

 

 

При посрещането на летище София пък една от грациите ни Ренета Камберова не успя да сдържи сълзите си и гневно възропта срещу неверните и спекулативни информации в медиите. Тя защити и резервата Любомира Казанова, която игра безупречно на Европейското първенство. 

"Цвети ни каза, че не може повече. Че се чувства изтощена. Казахме ѝ, че я обичаме и че сме зад нея. Това, което се каза, че сме я оставили, са пълни глупости. Тя ни е семейство и забранявам да се говори против нас и против треньорите ни, защото направихме всичко. Ние бяхме готови да стъпчем една мечта в името на това Цвети да е щастлива. Наскоро си говорихме и ѝ казах, че искаме само да е щастлива. Тя ми каза, че един ден ще се усмихне истински. Ние сме едно семейство с нея“, каза през сълзи Камберова. 

Капитанът на ансамбъла Михаела Маевска пък обясни, че когато е вдигнала високо над главата си медала за Цвети, е искала да изпрати позитивна енергия. 

"И съм убедена, че тя стига до нея", допълни Маевска.

 

СЕМ: Телевизии нарушиха закона

bTV и Nova са нарушили закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова, съобщиха от Съвета за електронни медии.

Налице е преекспониране по темата и фиксирането върху лична драма, а множеството включвания от мястото на инцидента и от болницата както и поредицата интервюта създават впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми", заяви пред БНР експертът от СЕМ Вирджиния Савова. 

Според председателя на медийния регулатор Мария Стоянова при отразяването на този инцидент се наблюдава колизия между съдържанието, което са предоставили телевизиите с етичния кодекс на българските медици. 

Когато става въпрос за инцидент, свързан с него, тогава има оправдан обществен интерес и тогава има основания за намеса в личния живот на въпросната личност, но това, което нас ни притеснява, е това, че вече е прекрачена границата - от информационния интерес към емоционализирането на разказа", обясни Стоянова.