Бананова държава – бананови инвестиции

Тази сутрин порция шокиращи данни от месечния отчет на Българската народна банка (БНБ) зашлевиха звучен шамар на финансовия титан Олигарски и мъжката му секретарка Чобанов. Вече 12 месеца слушаме как премиерът бил гений ненадминат на икономиката, че асистентът му от УНСС е някакъв си вундеркинд, своеобразен Маркс и Адам Смит на своето време взети заедно.

Измина почти година от мандата им, а ние все чакахме светлото бъдеще, обещано ни включително и в кампанията от горните двама субекти.

Да, в кампанията, защото удобно волно и неволно се пропуска, че Орешарски и Чобанов не са някакви неземни експерти паднали от Луната право на „Дондуков“ 1. Напротив – премиерът води листата на БСП във Варна, а Чобанов бе подгласник на Стефан Данаилов в Пловдив.

Чисто партийни кандидатури, натрапени ни като уж опит на вечно втория Станишев да разтвори ветрило. Той го разтвори, ама с помощта на вярната си съпруга в полза и облага на определени политически и икономически кръгове. Преплетени като свински черва, взели на абордаж и концесия българското правителство.

Та май не знаем откъде дойдоха Орешарски и Чобанов? Знаем – и двамата бяха брутално нашамарени от ГЕРБ, а листите, в които участваха останаха на по 15 процента след победителя. И изведнъж – хоп, троп – експерти. Добре де, нека са експерти. И като са такива как ще коментират факта, че чуждестранните инвестиции у нас са намелели три пъти?!?!?

Повтарям – тройно!

За разлика от последния месец управление на лошия Дянков и подслушвача Цветанов, Които гонили бизнеса, замразили икономиката. Ако те са я замразили тия настоящите така я размразиха, че се разтопи и изпари. Така както се изпаряват дирите на дори мизерните инвестиции. Защото кой, кой е на челно място по този показател? Офшорната зона – Британски вирджински острови.

А нали Цонев и Европеевски писаха закони срещу офшорките, нали бяха поборници и радетели за чист бизнес и икономически патриотизъм? Бяха, ама властта с едната ръка взима, с другата дава. По навик от тоталитарния режим, само че тогава другарите надупени и на четири крака докарваха някакви суровини от Съветския съюз, техните наследници и това не могат да правят.

Пък Олигарски и Чобанов трябва да бъдат изучавани в учебниците, по които преподават. Защо книжен плъх от УНСС не трябва да припарва до властта?