Родители алармират за конфликт на интереси

Шефове на пациентски организации нескрито агитират да ваксинираме децата си с конкретни ваксини

191809 лв. е взел д-р Станимир Хасърджиев от фармацевтична фирма за двете си пациентски организации (ПО) „Хепасист” и „Национална пациентска организация”. Парите са дарени за 3 години до 2012 г.

Облажила се е и Лиляна Димитрова Асенова (Лили Асенова) – председател на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка. Тя е прибрала 19700 лв.

Доволна от същата фармацевтична фирма е останала и г-жа Пенка Георгиева, шеф на ПО „Усмихни се” и Пациентски организации „Заедно с теб”.

За първата е получила 5000 лв.

Същата госпожа организира чрез ПО-тата си конференции и семинари. Семинарът в Хисаря, проведен през лятото в Хисаря е за журналисти, на които са „разяснявали” как да информират читателите и зрителите за „ползите” от ваксинирането. Или с други думи, как да ги манипулират, за да се пласират добре ваксините. Факт е, че и този семинар е финансиран от същата фармацевтична фирма.

Щедрата фармацевтична фирма има доста ваксини на българския пазар, включително и в имунизационния календар, като техните преобладават там. Възниква въпросът дали това е случайно или пък… ?

Прави впечатление, че едни и същи експерти присъстват на тези конференции и семинари. От друга страна ПО-тата поддържат „топли” връзки помежду си. А повечето поотделно – с фармацевтичните фирми.

Някои шефове на ПО нескрито агитират за конкретни ваксини, това се отнася и за част от медицинските специалисти, които често се изявяват в телевизионни предавания или попадаме на техни интервюта в новинарски сайтове и печатни издания.

И тук можем да зададем въпроса случайно и от загриженост за здравето на децата ли е това или пък от личен интерес?

Крайно време е обществото да се заинтересува от този очевиден конфликт на интереси и да поиска обяснение от горепосочените люде – чии интереси всъщност защитават? Защото е очевидно, че това не са интересите на пациентите!

През 2012 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило общо 105800 лв. на Национална пациентска организация.
През 2011 г. – 18500лв.
През 2010 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило 5000 лв.
През 2012 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило 25500 лв на „ХЕПАСИСТ" – Национално Сдружение за Борба с Хепатита.
През 2010 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило 20300 лв.
През 2009 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило 16709 лв.
През 2012 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило 7600 лв./седем хиляди и шестотин лева/ на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.
През 2011 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило 6 300 лв.
През 2010 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е дарило 4800 лв.
През 2012 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е предоставило дарение на стойност 3000 лв на Асоциация „Усмихни се”.
През 2010 г. ГлаксоСмитКлайн ЕООД е предоставило дарение на Асоциация „Усмихни се” на стойност 2000 лв.

 

Изтегли - Дарения на ГлаксоСмитКлайн България ЕООД към пациентски организации

 

Източник: vaksiniistinata.ovo.bg