Сигнал до Plovdivutre.bg: EVN масово сменя електромери, плаши се от проверки

Пловдивчани гневни заради високите сметки за ток

В редакцията на Plovdivutre.bg получихме сигнал за масова подмяна на електромери. На 19 февруари т.г. в ж.к. Тракия в блок 236, вход В всички стари измервателни уреди внезапно били заменени с нови. По информация на живеещите там процедурата продължила близо 40 минути, като никой от жителите не бил уведомен за операцията на техниците.

Съмненията на жена от блока са, че това е уплаха от EVN и сменят старите уреди заради предстоящи проверки, "за да не излезат наяве нередности. Преди винаги е имало предизвестие на входа за такъв вид подмяна. Сега усетихме, че нещо се случва, когато спря тока", сигнализират хората от входа.

Най-много сигнали получаваме за високи сметки за ток. Оплакване подаде и Емил Венциславов Атанасов, ул. Дивна 1, ет.1, ап. 1. По думите му от 180 лева задължението му за този месец скача на 360 лева. Няма да пуска жалба до енергото заради таксата, която трябва да плати, за да му проверят данните. Въпреки че преди години, след подаден сигнал от негова страна и извършена справка от EVN, било установено, че електромерът отчита повече отколкото е изразходвано. Тогава на Атанасов му върнали пари. Старите уреди на улицата веднага били сменени с нови. Той се отказал да съди дружеството, заради финансовите средства, които ще са нужни за делото.

Хасковлийка от ул. Родина, 2 каза, че получила фактура за електроенергия от 438 лева. "Отопляме една стая със стенна печка, която се включва рядко. Бойлерът работи на нощна тарифа 2-3 в седмицата." Тя е разочарована от съгражданите си, които не са активни на протестите. “..не може да има повече полицаи пред EVN, отколкото са самите хора. Как да се борим за нещо, когато самите ние не правим нищо...явно в града ни са достатъчно богати и просто никой не го интересува това безобразие в сметките”.

Четиричленно семейство от Пазарджик трябва да плати 752,96 лева за ток. Сметката от предходните им месеци била около 200 лева. Живеят в къща от 90 кв. м. "Не можем да си обясним каква е тази сметка, при условие, че имаме хранителен магазин на село и за електроенергия там ще дадем 400 лева." Според тях това е нормално за търговски обект, а задължението им за къщата...Казват, че се отоплят с конвектор – киловат и половина.

Марийка Русева, ул. Илинден, 40-56 Вх. А ап. 93 от 90 лева за декември за януари получава известие за 250 лева.

Георги Панайотов от Пловдив, ул.Русе, 14 трябва да плати 300 лева за ток. Предходната му сметка е 60 лева. „Трябва да се направи нещо да се пресече тази мръсна практика”, казва Георги.

 

Изпратете вашето оплакване от EVN. Екипът на Plovdivutre.bg събира историите на недоволни, опарени, ощетени. Чакаме обаждания на тел: 0879 951 552. Сигнали получаваме и на електронната ни поща plovdivutre@gmail.com.