15–годишна пръска с нервнопаралитичен газ съучениците си

Крими

24-04-2014, 09:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Искат да линчуват майката на обвинената за убийството на Алекс

Поморие в шок след убийството на малката Александра

Заловиха дилъри в Айтос, крият дрогата в училище

Изчезна 12-годишно дете, малката Марина е в неизвестност от 2 дни

Детенце, което е родено с едно краче ще ви вдъхнови! (видео)

Зверски убитото дете искало захарен памук

Да не изоставяме нито едно дете, дъждовен канал и канцеларски материали разглеждат в общината

Майката на убитото момче: Тодор два дена след убийството ме питаше за Николайчо

Съдът остави в ареста Тодор, който закла своя съсед Николай на Разпети петък

Мистерия! Валя във „Фейсбук“ четири дни след изчезването си

Катери на Гранична полиция издирват изчезналата Валя

Майката на изчезнала Валя: Призовете гл. секретар на МВР да дойде тук

Ученици наставници ще се грижат за по-малките

Полицай рита и блъска ученици на футболен мач (видео)

68% от българите „За“ възпитание с шамари

Психолози: Първите 7 месеца – най-важни за възпитанието на детето

Възпитание на чувствата

Възпитание на чувствата - втора част

Хората убиват, защото им липсват психолози и духовници

Всеки ученик с личен номер

Всеки учител с бележник. Защо не?

Момче с астма изпада в безсъзнание, друго лежи на системи в Пирогов

15–годишна пръска със спрей с нервнопаралитичен газ в час по английски, единият от съучениците й е бил с астма и изпада почти в безсъзнание, другият няколко дни лежи на системи в Пирогов. Случилото се става преди великденските празници в столична гимназия, съобщава БГНЕС.

В дните преди ваканцията в училището нищо не предвещава подобен инцидент. В класната стая децата учат английски и всички са съсредоточени. В един момент обаче настава смут, 15–годишната Камелия взима от чантата на своята приятелка флакон с газ и пръска единият от съучениците си. Класната реагира веднага и извежда децата. Силният газ бързо се разпростира в затворената стая и така децата вдишват от него. Те кашлят, държат се за корема. Всеки има различни оплаквания – от стомашни болки, позиви за повръщане до алергични кашлици. Валери, който е напръскан стигнал до болница, където лежал на системи, а Георги, който е бил до него, изпада почти в безсъзнание и за известно време цялото му тяло е било изтръпнало. Момчето има астма и за него подобен газ можело да има фатални последици.

"Аз се изплаших, когато всички излязоха. В момента, в който вдишах, целите ми дробове и всичко в мене мигновено запари и изтръпнах", разказва Георги. Освен, че не може да диша, той е бил и доста неадекватен. "Беше доста страшно, много се изплаших", споделя момчето и разказва, че е бил в състояние подобно на безсъзнание. Майка му – Надя Горгорова и днес не крие уплахата си от случилото се. Телефонът й звъннал в деня на инцидента докато е на работа. Обажда й се медицинската сестра, която я пита дали може да отиде в училището бързо, тъй като синът й е със затруднено дишане – не може да диша. "Той е астматик и аз й казвам: Какво се случи, в него има инхалатор?!". Когато Надя отива в училището част от около 20–те деца в класа повръщали, другите били с насълзени очи и кашляли. "Нямате си на представа докато стигна дотам какво съм изживяла като родител. Родител, на който са казали: "Детето не може да диша!", разказва майката и единственото, което допълва е: "Господ да пази!".

Тя вижда детето си в лекарския кабинет в изключително тежко състояние. "Получил астматичен пристъп, добре, че сестрата е взела адекватни мерки. Детето ми почти е било припаднало, той имаше повърхностно дишане, с изтръпване на бузите, на устата, на езика, на ръцете и на краката – всичко изтръпнало. Били са му шамари да го запазят в съзнание", разказва тя все още с емоция от случилото се.

Децата мислят, че Камелия не е знаела какво ще се случи и че в спрея има толкова силен газ. Той не е бил неин, а на най–добрата й приятелка. Според Георги тя го е взела само да го види и пръснала върху Вальо. Децата разказват и че съученикът им е бил на системи в "Пирогов", но все още не идва на училище. "Той имаше и операция на окото и стана много страшно за него", каза Георги. Момчето се надява, че след като Камелия е видяла колко много са пострадали всички, си е взела поука, тъй като не е идвала на училище от деня на инцидента.

Изплаших се най–вече, защото знам, че има астма, разказва Валя – приятелка на Георги, която влиза в стаята, за да му вземе инхалатора. "Аз влязох набързо, дори не го усетих, защото бях прекалено уплашена", казва момичето. След като вдишва газта започва да кашля и е замаяна. Според нея момичето, на което било спрея, го носи за самозащита. "Камелия е искала да види какво ще стане като пръсне – това стана. Просто не е съобразила, че има хора с астма и можеше да им стане нещо. Просто стана много сериозно", каза Валя. Според нейния разказ Камелия е пръснала в очите на Вальо. "Ако не е бил с очила е щял да ослепее. После ходил на системи за прочистване", споделя тя.

Камелия бърка в чантата на Йоана и сама вади спрея. Това показали записите, които гледали от ръководството на гимназията. "За мен това е абсолютно необмислена детска постъпка и в никакъв случай постъпка, при която иска да навреди по някакъв начин на съучениците си. Просто са си решили в деня преди ваканцията да си създадат някаква весела част", така си обяснява случилото се директорката Валерия Додова. Те извикали родителите на момичето, говорили и с нея и всички били видимо доста притеснени. От записа се вижда и че децата с нищо не са предизвикали Камелия и тя пръска само веднъж с него, но газта е силна. Пръска в гърба на едното момче и след това веднага класната бързо извежда от стаята целия клас и ги сваля при медицинската сестра.

Целият клас от около 20 човека минава през лекарския кабинет при медицинската сестра. С изключение на двете, до които е бил най–близко спрея, са пуснати. А от двамата пострадали единият е закаран от класната с такси до баба му, откъдето да идат на лекар. "Според мен са били взети всички мерки, които е трябвало да бъдат взети", каза директорката.

Всички деца преминават през кабинета на медицинската сестра Анета Кюркчиева, която казва, че на всички е дала необходимите медикаменти. И сестра Кюркчиева си спомня за Георги, който е бил с астма - за него се посъветвала какво трябва да направи. "Астмата е сериозно заболяване, то е болестно при децата и всеки родител знае с какво противоастматично средство да действа при децата", каза сестрата. Валери е бил напръскан по ръкава, разказа тя. В кабинета установяват алергична реакция от напръсканото и го намазват е медикамент. Според сестрата момчето, без да иска с ръкава е изтрил лицето си и от там е получил и по–сериозни оплаквания в очите.

Какво ще се случи с момичето решава педагогическият съвет вчера късно следобед. Класната й предложила тя да бъде изключена и преместена в друго училище. Преди заседанието на съвета дори директорката сподели, че не знае как ще гласува. Жената, която има 35 години педагогически опит среща подобен инцидент за първи път и е убедена, че момичето не го е направило, за да навреди. Но и разбира всичко, което са преживели и преживяват родителите на децата, които пострадали. Никой обаче няма обяснение откъде в едно 14-15 годишно момиче има такъв спрей. Правилникът на училището категорично забранява това, но в гимназията има около 1000 деца и няма как да бъдат проверявани чантите им. Ако пък се въведе такава мярка може и родителите да реагират за това, че се бърка в чантите на децата им.

Дали от играчката е станала плачка, дали момичето е направило нещо, без да съзнава опасността за съучениците си са въпроси, които остават без отговор. Едно обаче е безспорно – деца на тази възраст не бива да носят такъв спрей в себе си, дори и за самозащита.

"Не е нормално дете да носи в училище неврвнопаралитичен газ. Това ме притеснява още повече, че то е в ръцете на 15–годишно дете и тя го използва в училището, където има ученици, които могат да пострадат. Ето за сина ми подобно нещо можеше да бъде фатално, защото е астматик, но всяко дете реагира различно. Реално да кажем, че този газ си е бойно оръжие. Другото, което е – самото училище трябва да предприеме мерки, защото ние като родители имаме доверие на институцията, когато децата са там", казва майката на Георги.